Naar inhoud springen

Gelijkheid

Uit Wikiquote
Informatie bij zusterprojecten:
artikel in Wikipedia
omschrijving in WikiWoordenboek
media bij Commons

Gelijkheid in de maatschappij kan betekenen dat alle mensen gelijk zijn voor de wet (rechtsgelijkheid), dat ze dezelfde behandeling krijgen in gelijke gevallen (gelijkheidsbeginsel), dat ze dezelfde kansen krijgen (kansengelijkheid) of dat aan allen dezelfde materiële omstandigheden worden geboden (uitkomstengelijkheid).:

  • „Als het principe van gelijkheid zich niet alleen binnen een natie, maar tegelijkertijd onder verscheidene buurlanden verbreidt, zoals nu in Europa, lijken de inwoners van deze landen, ondanks hun verschillende taal, gewoonten en wetten in zoverre op elkaar dat ze oorlog allen evenzeer vrezen en houden van vrede.”
  • Vrijheid is op zichzelf een ding zonder inhoud, iets negatiefs. Vrijheid is de atmosfeer waarin men wil ademen en leven. Vrijheid is de vorm, waarvan de inhoud is gelijkheid. Deze twee behoren bij elkaar en vormen als het ware een twee-eenheid. De gelijkheid draagt de vrijheid in zich. Wie zal zich bv. aan een ander onderwerpen, als hij dit niet behoeft? Alleen zij, die gelijkelijk onafhankelijk zijn en toegerust met gelijke machtsmiddelen, zijn vrij. En waarom? Omdat zij gelijk zijn. De gelijkheid draagt dus de vrijheid in zich, want ongelijkheid betekent willekeur en knechtschap.”
  • „Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere.”
  • Origineel in het Engels:
    “All animals are equal, but some are more equal than others.”
  • Bron: George Orwell, Animal Farm, 1945, H.10
  • Aanhaling(en): Iedereen gelijk, maar sommigen..., Nieuwsblad, 19 juli 2014
  • Dit is een van de 'principes van animalisme'. Elke stap van de ontwikkeling, waarbij de varkens in het boek steeds meer rechten voor zich opeisen, wordt gerechtvaardigd door propaganda.