Woede

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Woede heeft een of meer problemen
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Woede verplaatst.
Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijke voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Woede worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Woedende man

Woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens "territorium" betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden:

Citaten[bewerken]

 • „En dit zijn dingen dingen die niet slechts de rede, maar ook de ervaring door dagelijkse voorbeelden leert, namelijk dat dergelijke wetten, die bevelen wat ieder moet geloven en die verbieden iets tegen deze of gene mening te zeggen of te schrijven, dikwijls zijn ingesteld om tegemoet te komen aan, of liever te zwichten voor de woede van de mensen, die vrije geesten niet kunnen verdragen en die met hun grimmig gezag licht in staat zijn de vroomheid van het oproerige grauw in razernij te doen verkeren en op te stoken tegen wie ze maar willen.”
 • Bron: Baruch Spinoza, Tractatus Theologico Politicus, Hoofdstuk 20, alinea 12.
 • Aangehaald in: onbekend
 • „In een wereld gevuld met haat, moeten we nog steeds durven te hopen. In een wereld gevuld met woede, moeten we nog steeds durven aanvuren. In een wereld gevuld met wanhoop, moeten we nog steeds durven dromen. En in een wereld gevuld met wantrouwen, moeten we nog steeds durven te geloven.”

Spreekwoorden en gezegden[bewerken]

Italiaans spreekwoord[bewerken]

 • La rabbia della sera - riponela per la mattina.
  • Letterlijke vertaling: "De woede van de avond - houd die voor de ochtend."
  • Betekenis: Bewaar/Hou je zorgen voor morgen.

Nederlandse spreekwoord[bewerken]

 • Maak je maar boos, dan heb je twee keer werk, één keer om boos te worden, en één om niet meer boos te zijn.
  • Betekenis: Woede kost veel energie en lost niets op.

Turks spreekwoord[bewerken]

 • Ofke ile kalkan zararla oturur.
  • Letterlijke vertaling: "Iemand die met woede steigert, zal met verlies moeten kalmeren."


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Woede.
Wiktfavicon en.svg Zoek woede op in het WikiWoordenboek.


Crystal Clear app kdict.png Literatuur - Crystal Clear app Login Manager.png Personen - Crystal Clear app aim3.png Spreekwoorden - Crystal Clear app kcmdf.png Thema's - Crystal Clear app aktion.png Films - HD Television.svg Televisie