Rosa Luxemburg

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Rosa Luxemburg heeft een of meer problemen
Question book-new.svg     Van een of meer citaten ontbreken primaire bronnen (die ondersteunen dat dit citaat inderdaad is uitgesproken door deze persoon).
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Rosa Luxemburg verplaatst. Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijk voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst. LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Rosa Luxemburg worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}.

Rosa Luxemburg (1871-1919) was een Duits marxistisch politica.

  • Vrijheid alleen voor de aanhangers van de regering, alleen voor leden van een partij - al zijn zij nog zo talrijk - is geen vrijheid. Vrijheid is altijd vrijheid van andersdenkenden. Niet vanwege het fanatisme van de ‘rechtvaardigheid’, maar omdat al het levengevende, heilzame en reinigende van de politieke vrijheid er wezenlijk mee verbonden is en de werking ervan verloren gaat als ‘vrijheid’ een privilege wordt.
    • De Russische Revolutie, 1918.[1]


Onbewezen aan Rosa Luxemburg toegeschreven[bewerken]

  • „Wie vecht, kan verliezen. Wie niet vecht, heeft al verloren.”
  • Origineel in het Duits:
    “Wer kämpft, kann verlieren. Wer nicht kämpft, hat schon verloren.”
  • Bron: onbekend
  • Aanhaling(en): B. Boersma, Neonazi’s zien het toch anders, Spits, 3 februari 2012.
  • Wordt ook wel aan Bertolt Brecht toegeschreven, maar ook daarvoor bestaat geen bewijs.


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Rosa Luxemburg.