Naar inhoud springen

Islam

Uit Wikiquote
Informatie bij zusterprojecten:
artikel in Wikipedia
omschrijving in WikiWoordenboek
media bij Commons
nieuws in Wikinieuws

Islam is de op een na grootste monotheïstische godsdienst wereldwijd, waarvan de profeet Mohammed als grondlegger wordt gezien:

 • „Het punt is dat de nu dominante interpretaties van de islam mijlenver afstaan van wat in Nederland wordt verstaan onder de mensenrechten. De islamitische ‘nieuwe Nederlanders’ komen vrijwel zonder uitzondering uit ondemocratische landen waar met een enorm propaganda-apparaat van bovenaf wordt bepaald wat de islam wel en niet inhoudt. In diezelfde landen worden uit naam van de islam vrouwen en homoseksuelen zwaar gediscrimineerd.”
 • [Ik vind de islam] een achterlijke cultuur.”
 • Bron: Fortuyn: grens dicht voor islamiet, interview met Pim Fortuyn in De Volkskrant, 9 februari 2002.
 • Aanhaling(en): Zelfkritiek, 50plusser.nl, 15 oktober 2006.
 • De volledige uitspraak was:
  "Ik haat de islam niet. Ik vind het een achterlijke cultuur. Ik heb veel gereisd in de wereld. En overal waar de islam de baas is, is het gewoon verschrikkelijk. Al die dubbelzinnigheid. Het heeft wel iets weg van die oude gereformeerden. Gereformeerden liegen altijd. En hoe komt dat? Omdat ze een normen- en waardenstelsel hebben dat zo hoog ligt dat je dat menselijkerwijs niet kunt handhaven."
 • „Dankzij het secularisme is de islam qua rechten en plichten de gelijke van het katholicisme. [...] We kunnen omgaan met de Franse cultuur, die toch een katholieke achtergond heeft, terwijl we vasthouden aan onze eigen spiritualiteit en islamitische waarden.”
 • Origineel in het Engels:
  “I have to emphasize that due to secularism, Islam can stand equally with Catholics in rights and duties. [...] We can interact with the French culture that has a background of Catholicism, while holding on to our own spirituality and Islamic values.”
 • Bron: Interview with Soheib Bencheikh: Islam and Secularism, interview met Soheib Bencheikh, 05-06-2008
 • Aanhaling(en): Philip Jenkins, Gods werelddeel / christendom, islam en de religieuze crisis in Europa (Nederlandse vertaling door Bart Voorzanger van God's Continent / Christianity, Islam And Europe's Religious Crisis), 2010, p. 215