Alvin Toffler

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Alvin Toffler heeft een of meer problemen
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Alvin Toffler verplaatst. Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijke voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst. LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Alvin Toffler worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}.


Alvin Toffler, 2006

Alvin Toffler (1928-) is een historicus en futurist.

De derde golf, 1989[bewerken]

Bron: ALVIN TOFFLER. De derde golf. Veen, Antwerpen, 1989, 3de druk, vertaald uit het Engels door Th.H.J. Tromp.

  • De Amerikaanse Burgeroorlog is niet, zoals velen denken, uitsluitend ontstaan door een moreel conflict over de slavernij of een zo beperkte economische kwestie als invoerbelasting. Het ging om een veel fundamentelere zaak: zou dit nieuwe, rijke werelddeel worden geregeerd door de landbouw of de industrie, door de Eerste of de Tweede Golf? (p. 29)
  • Ook in Rusland vinden we deze zelfde botsing tussen de Eerste en de Tweede Golf. De revolutie van 1917 was de tegenhanger van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook hier weer bedriegt de schijn en ging het niet in de eerste plaats om het communisme, maar werderom over de kwestie van de industrialisatie. (p. 30)
  • Voorwaarde voor elke beschaving, oud dan wel nieuw, is de beschikbaarheid van energie. De samenlevingen van de Eerste Golf onttrokken hun energie aan 'levende accu's' - menselijke en dierlijke spierkracht - of aan zon, wind en water. (...) Alle Tweede-Golfbeschavingen daarentegen onttrokken hun energie aan kolen, olie en gas - fossiele brandstoffen die niet worden vervangen. (p. 31)
  • De industriële beschaving gaf de technologie zintuigen, schiep machines die konden horen, zien en voelen - en dat alles veel scherper en met veel grotere precisie dan de mens zelf. Ze verschafte de technologie en baarmoeder, door machines uit te vinden, ontworpen om in eindeloze voortgang nieuwe machines op de wereld te zetten; de werktuigindustrie. (p. 32)
Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Alvin Toffler.