Yves Desmet

Uit Wikiquote
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yves Desmet in 2014
Informatie bij zusterprojecten:
artikel in Wikipedia
media bij Commons
Informatie in externe bronnen:
DBNL pagina in DBNL
KB pagina in KB-catalogus

Yves Desmet (Mechelen, 31 oktober 1959) is een Belgisch journalist.


  • „We komen daartegen niet in opstand, we organiseren zelfs een volksfeest om onze politici te feliciteren met hun record. Ironische tristesse verpakt als surrealisme. Uiteindelijk is dat belgitude.”
  • Bron: Yves Desmet, Record, De Morgen, 17 januari 2011.
  • Aanhaling(en): discussie op Vlaams woordenboek definitie voor Belgitude 17 feb 2011
  • In opstand komen heeft betrekking op de Regeringsformatie België 2010-2011, de langstdurende formatie in de geschiedenis van België (541 dagen): "Men is het niet eens over de coalitievorm, niet over de methode, niet over de uitgangspunten, niet over de inhoud, niet over de al dan niet wenselijkheid van nieuwe verkiezingen. Na 249 dagen staan we in wezen even ver als op de avond van de verkiezingen."
  • „De Wever maakt er een sport van fenomenen die er niet eens zijn te problematiseren en erover te provoceren. Het is als een geamputeerde die pijn voelt aan ledematen die hij niet meer heeft. Zo ook wordt de N-VA-voorzitter een fantoomprovocateur.”
  • Bron: Yves Desmet, "De Wever maakt er een sport van fenomenen die er niet zijn te problematiseren", De Morgen, 4 febrari 2013.
  • Aanhaling(en): Homo-T-shirts Nieuw Pierke - Forum over democratie 11 februari 2013
  • Desmet schreef dit nadat burgemeester Bart de Wever van Antwerpen twee dagen eerder in een interview in De Standaard gesteld had dat loket beambten geen t-shirt mochten dragen waarmee ze kenbaar maakten homosexueel te zijn. Desmet schreef: "Nee, echte prioriteiten eerst, en daarom moest even duidelijk gesteld dat na de hoofddoek voortaan ook het regenboog-T-shirt in de stad A verboden is, omdat het te duidelijk zou tonen dat de drager ervan tot de 'obediëntie' van de homoseksualiteit hoort. Nu kunnen we even niet opgelet hebben, maar tot nog toe zijn er bij ons weten nog geen regenboogdragende ambtenaren gemeld. Net zomin als er al betogende moslims waren toen de Antwerpse burgemeester een samenscholingsverbod aankondigde. De Wever maakt er een sport van fenomenen die er niet eens zijn te problematiseren en erover te provoceren. Het is als een geamputeerde die pijn voelt aan ledematen die hij niet meer heeft. Zo ook wordt de N-VA-voorzitter een fantoomprovocateur." Het woord fantoomprovocateur werd wekenlang herhaald in de media en deed mee aan de Van Dale Woord van het Jaar-verkiezing 2013.