Sun Tzu

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Sun Tzu is voorgedragen voor verwijdering aangezien alle citaten een of meer van de volgende onopgeloste problemen vertonen
Question book-new.svg     Van een of meer citaten ontbreken primaire bronnen (die ondersteunen dat dit citaat inderdaad is uitgesproken door deze persoon).
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee te voorkomen dat dit lemma wordt verwijderd. Nadat een lemma op de Verwijderlijst is geplaatst, heeft iedereen nog 14 dagen om de gesignaleerde problemen te verhelpen en daardoor het lemma te behouden. Als na 14 dagen de problemen niet (in voldoende mate) zijn opgelost, zal het lemma worden verwijderd. Verwijder dit sjabloon alleen indien op de verwijderlijst overeenstemming is bereikt, dat het lemma behouden kan worden.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Sun Tzu worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Als je jezelf kent en de vijand kent is de overwinning niet in gevaar; wie de Hemel kent en de Aarde kent kan de volledige overwinning behalen.
Informatie bij zusterprojecten:
Wikipedia-logo-v2.svg
artikel in Wikipedia
Commons-logo.svg
media bij Commons
Wikisource-logo.svg
bron(nen) in Wikisource

Sun Tzu (ca. 544 v.Chr.-496 v.Chr.) was een Chinees generaal en schrijver van het boek "De kunst van het oorlogvoeren"..

Militaire strategie[bewerken]

 • "(Alle) oorlogvoering is gebaseerd op misleiding."
 • Origineel in het Chinees:
  "兵者,詭道也。故能而示之不能,用而示之不用,近而示之遠,遠而示之近"
 • Aangehaald in: Martin Reints, Oorlog, 26 november 2015.
 • Hoofdstuk 1 - Berekeningen
 • "Het commanderen van velen is als het commanderen van weinigen: dat is een kwestie van groeperen."
 • Origineel in het Chinees:
  治众如治寡,分数是也
 • Aangehaald in: onbekend
 • Hoofdstuk 5 - Energie

Hoofdstuk V - Strategisch voordeel[bewerken]

 • Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. Bekijk dit daarom aan de hand van vijf factoren; vergelijk ze via berekeningen en bepaal hun status:
  één de Weg, twee Hemel, drie Aarde, vier Generaal, vijf de Wet.
 • De goede krijger stelt zichzelf eerst buiten het bereik van verlies en wacht dan op een kans om de vijand te verslaan.
 • De beste militaire strategie is de plannen van de vijand aanvallen; daarna komt het voorkomen van vijandelijke bondgenootschappen; dan de aanval op het vijandelijke leger, en het slechtste is het aanvallen van een ommuurde stad