Peter Kropotkin

Uit Wikiquote
Dit lemma over Peter Kropotkin heeft een of meer problemen
    Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
    Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Peter Kropotkin verplaatst. Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijk voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst. LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Peter Kropotkin worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}.

Portret van Peter Kropotkin door Félix Nadar.

Peter Kropotkin (1842 - 1921) was een Russisch schrijver en een van de grondleggers van het anarchisme.


  • „De mens verlangt er hartstochtelijk naar om na zijn dood nog voort te leven, maar dikwijls gaat hij heen zonder te zien dat de nagedachtenis van een werkelijk goed mens altijd levend blijft. Zij wordt meegegeven aan de volgende generatie, die haar op haar beurt weer aan haar kinderen doorgeeft. Is dat geen onsterfelijkheid die de moeite waard is om na te streven.”
  • Bron: Peter Kropotkin, Memoires van een Revolutionair, Uitgeverij Het Wereldvenster Baarn, 1978, blz. 31.
  • Aanhaling(en): onbekend
  • „Wij werken niet met twee maten om de kwaliteiten van regeerders en geregeerden te meten. Wij weten dat wij ook onze gebreken hebben en dat ook de besten van ons niet lang onbedorven zouden blijven als ze macht gingen uitoefenen. Wij stellen de mensen niet mooier voor dan ze zijn — daarom verafschuwen we heerschappij van de ene mens over de andere en daarom spannen wij ons in (...) om daar een eind aan te maken.”
  • „De wet heeft het gevoel van rechtvaardigheid verziekt in plaats van het tot ontwikkeling te brengen.”
  • Origineel in het Engels:
    “Law has perverted the feeling of justice instead of developing it.”
  • Bron: Peter Kropotkin, Anarchist Morality, 1898.
  • Aanhaling(en): onbekend


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Peter Kropotkin.