Naar inhoud springen

Máxima Zorreguieta

Uit Wikiquote
Maxima in 2015
Informatie bij zusterprojecten:
artikel in Wikipedia
media bij Commons
Informatie in externe bronnen:
KB pagina in KB-catalogus

Máxima Zorreguieta (17 mei 1971 - heden) is per koninklijk besluit sinds haar huwelijk met koning Willem-Alexander Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg. Doorgaans wordt zij zij aangeduid als koningin Máxima der Nederlanden. Zij heeft anno 2020 daarnaast zitting in de Raad van State en is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

  • „Hij was een beetje dom”
  • Bron: Maxima zei dit bij haar verloving met de toenmalig Prins van Oranje: persconferentie (2001) (op YouTube)
  • Aanhaling(en): AD, 8 september 2016 en anderen
  • Maxima zegt dit als reactie op een blunder van haar verloofde Willem-Alexander op 7 maart 2001, over de positie van Maxima's vader en de oorlogsmisdaden die hij wel of niet had gepleegd tijdens het Videla-regime in Argentinië. De uitnodiging van haar vader voor de aankomende bruiloft ging in 2001 gepaard met politieke spanning in Nederland door de onduidelijkheden hierover.
  • „Dé Nederlandse identiteit bestaat niet.”
  • Bron: Maxima zei dit bij de presentatie van ’Identificatie met Nederland’, een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de wijze waarop burgers zich met Nederland identificeren.
  • Aanhaling(en): Máxima: Dé Nederlandse identiteit bestaat niet, Trouw, 25 september 2007
  • Het volledige citaat luidt: Zo'n zeven jaar geleden begon mijn zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Daarbij werd ik geholpen door tal van lieve en wijze deskundigen. Ik had het voorrecht met veel mensen kennis te maken. Heel veel te zien, te horen en te proeven van Nederland. Het was een prachtige en rijke ervaring waarvoor ik enorm dankbaar ben. Maar 'de' Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden. Nederland is: grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is: één koekje bij de thee. Maar ook: enorme gastvrijheid en warmte. Nederland is: nuchterheid en beheersing. Pragmatisme. Maar ook: samen intense emoties beleven. Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. 'De' Nederlander bestaat niet. Als troost kan ik u zeggen dat 'de' Argentijn ook niet bestaat. Ik vind het daarom heel interessant dat de titel van het rapport van de WRR niet is 'De Nederlandse Identiteit'. Maar: 'Identificatie met Nederland'. Dat laat ruimte voor ontwikkeling. En voor diversiteit.

Zie ook[bewerken]