Globalisering

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Globalisering is voorgedragen voor verwijdering aangezien alle citaten een of meer van de volgende onopgeloste problemen vertonen
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).

Help mee te voorkomen dat dit lemma wordt verwijderd. Nadat een lemma op de Verwijderlijst is geplaatst, heeft iedereen nog 14 dagen om de gesignaleerde problemen te verhelpen en daardoor het lemma te behouden. Als na 14 dagen de problemen niet (in voldoende mate) zijn opgelost, zal het lemma worden verwijderd. Verwijder dit sjabloon alleen indien op de verwijderlijst overeenstemming is bereikt, dat het lemma behouden kan worden.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Globalisering worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Globe1 mgx.svg

Globalisering of Mondialisering is een voortgaand proces van wereldwijde economische, culturele en politieke integratie dat begon in de laatste decennia van de 20e eeuw:


  • „Globalisering is een nieuw woord dat een oud proces beschrijft : de integratie van lokale economieën en culturen Misschien wel zo oud als de mensheid zelf. De vijf eeuwen geleden begonnen kolonisatie van landen in Afrika, Azië, en Zuid Amerika door Europese landen is daar een voorbeeld van.”
  • Bron: Jos Kooman, Judith Kunen, Wim Dolmans (2006). De OR aan de slag met offshoring en outsourcing.
  • Aanhaling(en): onbekend
  • „De term "globalisering" is slecht Nederlands en een anglicisme... maar inmiddels nagenoeg ingeburgerd... als aanduiding voor een verschijnsel dat allerminst is omschreven. Meestal wordt bedoeld dat allerlei sociale processen in de afgelopen kwart eeuw steeds meer een wereldwijd karakter hebben gekregen en dat de grenzen tussen staten er daarom steeds minder toe doen.”
  • Bron: Lucas Reijnders, E. Tellegen, Bert de Reuver (2007). Toekomst in het groot: van aarde tot zingeving. p.111.
  • Aanhaling(en): onbekend
  • „De globalisering is technologisch, financieel, economisch, sociaal, ecologisch, politiek, militair, cultureel, ideologisch en filosofisch.”
  • „Globalisering is een mythe voorzover het de inbreng van de politiek ontkent.”
  • „Onze geglobaliseerde wereld stelt ons voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Maar op die uitdagingen bestaan antwoorden. Die liggen niet in het aanwakkeren van angst, haat of argwaan, maar zijn erop gericht mensen en gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen.”


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Globalisering.
RomanW-01.png