Diogenes van Sinope

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Ja hoor, ga alsjeblieft uit mijn zon staan (Gaspar de Crayer)
Dit lemma over Diogenes van Sinope is voorgedragen voor verwijdering aangezien alle citaten een of meer van de volgende onopgeloste problemen vertonen
Question book-new.svg     Van een of meer citaten ontbreken primaire bronnen (die ondersteunen dat dit citaat inderdaad is uitgesproken door deze persoon).
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee te voorkomen dat dit lemma wordt verwijderd. Nadat een lemma op de Verwijderlijst is geplaatst, heeft iedereen nog 14 dagen om de gesignaleerde problemen te verhelpen en daardoor het lemma te behouden. Als na 14 dagen de problemen niet (in voldoende mate) zijn opgelost, zal het lemma worden verwijderd. Verwijder dit sjabloon alleen indien op de verwijderlijst overeenstemming is bereikt, dat het lemma behouden kan worden.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Diogenes van Sinope worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Diogenes van Sinope (404 v. Chr. - 323 v. Chr.) was een cynicus..

 • „Ga een beetje uit mijn zon staan / ga uit mijn licht.”
 • Origineel in het Oudgrieks:
  “Μικρόν από του ηλίου μετεστήθι.”
 • Bron: onbekend
 • Aanhaling(en): Jan Dequeker, De kunstenaar en de dokter, 2006, p. 66
  Diogenes: 'honds' in Athene, fransmensonides.nl
  Boeken "Uit de eerste hand", oudheid.clubs.nl, 08-10-2008
 • Antwoord van Diogenes in zijn ton aan koning Alexander de Grote, die aan Diogenes had gevraagd "Kan ik iets voor je doen?". Alexander zou hiervan vervolgens zeer onder de indruk zijn geweest en hebben gezegd: "Als ik niet Alexander was, had ik Diogenes willen zijn".