Naar inhoud springen

Allegorie

Uit Wikiquote
Informatie bij zusterprojecten:
artikel in Wikipedia
omschrijving in WikiWoordenboek
media bij Commons

Allegorie (onbekend) reeks van aaneengevlochten metaforen die een nieuw concept/geheel vormen, dat staat voor iets anders in de werkelijkheid.

  • „De allegorie, een woord dat men met 'inversie' weergeeft, bedoelt iets anders dan wat de woorden eigenlijk betekenen, soms zelfs het tegenovergestelde.”
  • „[...] Maar ik heb een hartgrondige hekel aan allegorie in al haar verschijningsvormen en dat is altijd zo geweest sinds ik oud en voorzichtig genoeg werd om de aanwezigheid ervan te ontdekken. Ik geef verreweg de voorkeur aan geschiedenis, waar of verzonnen, met haar gevarieerde ‘toepasselijkheid’ op het denken en de ervaring van lezers. Ik denk dat velen ‘toepasselijkheid’ verwarren met ‘allegorie’, maar de een berust op de vrijheid van de lezer, en de ander op de overheersing van de schrijver.”
  • Origineel in het Engels:
    “I cordially dislike allegory in all its manifestations, and always have done so since I grew old and wary enough to detect its presence. I much prefer history, true or feigned, with its varied applicability to the thought and experience of readers. I think that many confuse 'applicability' with 'allegory'; but the one resides in the freedom of the reader, and the other in the purposed domination of the author.”
  • Bron: Tolkien in het voorwoord bij de 2e editie (1966) van The Lord of the Rings.
  • Aanhaling(en): In de ban van het racisme en Tolkiens afkeer van de allegorie, hsvl.nl, ongedateerd.

Zie ook[bewerken]