Heraclitus

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Heraclitus heeft een of meer problemen
Question book-new.svg     Van een of meer citaten ontbreken primaire bronnen (die ondersteunen dat dit citaat inderdaad is uitgesproken door deze persoon).
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Heraclitus verplaatst.
Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijke voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Heraclitus worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Heraclitus geschilderd door Johannes Moreelse

Heraclitus (Efeze, rond 450 v. Chr.) (Grieks: Herakleitos, vroeger in het Nederlands Heracliet) was een Grieks filosoof, een van de Presocratici. Hij was een eenzelvige man. Hij minachtte alle mensen op één na, Teutamus. Deze is bekend om zijn uitspraak dat de meeste mensen slecht zijn. Herakleitos was ervan overtuigd dat de mensen alleen onder dwang datgene doen wat goed voor hen is..

  • Alle dingen zijn inwisselbaar tegen vuur en vuur is inwisselbaar tegen alle dingen, zoals goederen tegen goud en goud tegen goederen.
  • De bliksem bepaalt de baan van alles.
  • Oorlog is de vader van allen en koning van allen; sommigen laat hij goden zijn, anderen mensen; sommigen maakt hij tot slaven, anderen vrij.
  • Ziekte maakt gezondheid aangenaam en goed; hetzelfde geldt voor honger en bevrediging, en voor vermoeidheid en rust.
  • Men kan niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want steeds zal er ander water stromen.
  • De weg omhoog en omlaag is een en dezelfde.
    • Friedrich Wilhelm August Mullach, Fragmenta philosophorum Graecorum, 1860, pagina 310-329.