Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (27 augustus 1770 – 14 november 1831) was een Duits filosoof.

  • „De mens leert uit de geschiedenis dat de mens niets leert uit de geschiedenis.”
  • Bron: Lectures on the Philosophy of History
  • Aangehaald in: onbekend
  • „Er is echter ook zoiets als een plotse omzetting van kwantiteit in kwaliteit. Water bijvoorbeeld bevriest niet gradueel wanneer het afgekoeld wordt. Het wordt niet eerst pulp die uiteindelijk de hardheid van ijs krijgt, maar het bevriest plotsklaps. Indien de temperatuur verlaagd wordt tot een bepaald punt, dan veranderd het water opeens in ijs, waarbij de kwantiteit, het aantal graden van de temperatuur, veranderd in kwaliteit, een verandering in de aard van het ding."
    "Tegenstelling is de bron van alle beweging en vitaliteit, en iets beweegt slechts en heeft slechts activiteit voor zover het een tegenstelling in zich heeft (...) Iets beweegt, niet omdat het zich hier bevindt op een gegeven moment en daar op een ander, maar omdat het op één en hetzelfde moment zowel hier als niet hier is en zowel daar als niet daar is.”
  • Bron: Wetenschap van de Logica
  • Aangehaald in: onbekend


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Georg Wilhelm Friedrich Hegel.


Crystal Clear app kdict.png Literatuur - Crystal Clear app Login Manager.png Personen - Crystal Clear app aim3.png Spreekwoorden - Crystal Clear app kcmdf.png Thema's - Crystal Clear app aktion.png Films - HD Television.svg Televisie