Alvin Toffler

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken

Crystal package settings.png   Dit artikel bestaat hoofdzakelijk uit citaten zonder (Nederlandstalige) secundaire bronnen.

Deze pagina voldoet niet aan de minimale eisen die worden gesteld aan een artikel op Wikiquote. De juistheid van deze citaten wordt niet in twijfel getrokken, maar het is onduidelijk of deze citaten elders (in het Nederlandse taalgebied) worden aangehaald. Gelieve waar mogelijk respectabele, Nederlandstalige, secundaire bronnen te vermelden en geen nieuwe citaten zonder secundaire bronnen aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zonodig op de overlegpagina van deze pagina worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}
Alvin Toffler, 2006

Alvin Toffler (1928-) is een historicus en futurist.

De derde golf, 1989[bewerken]

Bron: ALVIN TOFFLER. De derde golf. Veen, Antwerpen, 1989, 3de druk, vertaald uit het Engels door Th.H.J. Tromp.

  • De Amerikaanse Burgeroorlog is niet, zoals velen denken, uitsluitend ontstaan door een moreel conflict over de slavernij of een zo beperkte economische kwestie als invoerbelasting. Het ging om een veel fundamentelere zaak: zou dit nieuwe, rijke werelddeel worden geregeerd door de landbouw of de industrie, door de Eerste of de Tweede Golf? (p. 29)
  • Ook in Rusland vinden we deze zelfde botsing tussen de Eerste en de Tweede Golf. De revolutie van 1917 was de tegenhanger van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ook hier weer bedriegt de schijn en ging het niet in de eerste plaats om het communisme, maar werderom over de kwestie van de industrialisatie. (p. 30)
  • Voorwaarde voor elke beschaving, oud dan wel nieuw, is de beschikbaarheid van energie. De samenlevingen van de Eerste Golf onttrokken hun energie aan 'levende accu's' - menselijke en dierlijke spierkracht - of aan zon, wind en water. (...) Alle Tweede-Golfbeschavingen daarentegen onttrokken hun energie aan kolen, olie en gas - fossiele brandstoffen die niet worden vervangen. (p. 31)
  • De industriële beschaving gaf de technologie zintuigen, schiep machines die konden horen, zien en voelen - en dat alles veel scherper en met veel grotere precisie dan de mens zelf. Ze verschafte de technologie en baarmoeder, door machines uit te vinden, ontworpen om in eindeloze voortgang nieuwe machines op de wereld te zetten; de werktuigindustrie. (p. 32)
Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Alvin Toffler.