Ramp
Uiterlijk
(Doorverwezen vanaf Sint-Elisabethsvloed (1421))
Een ramp of catastrofe is een gebeurtenis waarbij een ernstige verstoring van de openbare veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad, en waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken:
- „♫Rampen bedreigen het menselijk leven, waar zijn geloof, hoop en liefde gebleven?♫”
- Bron: Drs. P, het lied Knolraap en lof, schorseneren en prei, 1987
- Aanhaling(en): Dimitri Bontenakels 'Steek van de schorpioen' is streek van de kampioen, Knack.be, 14 august 2013.
De Sint-Elisabethsvloed van 1421 was een watersnoodramp in de graafschappen Zeeland en Holland:
[bewerken]- „Daags na Sint-Elisabeth 1421 woedde er 's nachts zo'n hevige storm, dat de wind met orkaankracht in Tiel en elders verschillende huizen omver blies en in Holland door dijkdoorbraken veel schade aanrichtte. Tweeduizend mensen zijn, naar men zegt, verdronken. Bij mensenheugenis was het niet voorgekomen, dat een overstroming zó erg en het peil van het zeewater zó hoog was. Bijna heel Holland is, evenals Vlaanderen en Zeeland ondergelopen. Hierdoor kwam ook de grote Zuidhollandse Waard onder water te staan en ging verloren. Er zijn kerken verplaatst, omdat het overstroomde gebied er nog steeds zo bij ligt en tot nu toe helemaal niet kon worden herdijkt.”
- Bron: Tielse Kroniek (Chronicon Tielense)
- Aanhaling(en): Buisman, J. Duizend jaar weer, wind en water in de lage landen, deel 2 1300-1450, Franeker (1996), blz. 450/451, ISBN 9051941412
- De tekst is ca. 30 jaar na de overstroming geschreven.