Wikiquote:Wat Wikiquote niet is

Uit Wikiquote
(Doorverwezen vanaf WQ:Niet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder volgt een verhandeling over Wat Wikiquote niet is.

Wikiquote is geen encyclopedie[bewerken]

Wikiquote is niet hetzelfde als haar zusterproject Wikipedia. Terwijl het toevoegen van korte introducties aan het onderwerp van de citaten wordt toegejuicht, om zodoende de lezer een idee te geven waar de citaten over gaan, is het niet de bedoeling dat de Wikiquote-pagina een volledige beschrijving van het onderwerp wordt.

Wikiquote is geen woordenboek[bewerken]

Wikiquote is geen plaats voor woordenboekdefinities; deze kunnen worden geplaatst in haar zusterproject WikiWoordenboek, hetwelk wel een woordenboek is. Citaten kunnen gaan over een bepaald thema, zoals Liefde, maar niet zomaar over elk woord.

Wikiquote is geen handboek[bewerken]

Wikiquote is geen verzameling van informatie, zoals die in handboeken en gidsen kan worden gevonden (denk aan recepten, handleidingen e.d.). Voor dit soort teksten is er binnen de projecten van WMF Wikibooks.

Wikiquote is geen public domain-verzameling[bewerken]

Wikiquote is geen verzameling van auteursrechtvrije documenten, zoals open-source code, historische documenten, brieven, wetsartikelen, hele boeken, hele verhalen, of hele gedichten.

  • Verhandelingen van historisch belang die zich in het publieke domein bevinden kunnen worden toegevoegd aan Wikisource.
  • Complete auteursrechtenvrije boeken, verhalen, gedichten kunnen worden toegevoegd aan Wikisource of Wikibooks
  • Algemene gepubliceerde informatie is – indien rechtenvrij – wellicht ook geschikt voor Wikisource.
  • Foto's, tekeningen, mediabestanden die vrij van rechten zijn, kunnen aan Wikimedia Commons worden toegevoegd.

Wikiquote is geen persoonlijke webstek[bewerken]

Wikiquote is niet Myspace of Facebook. Iedere geregistreerde gebruiker kan een Gebruikerspagina over hem-/haarzelf als Wikiquote-bijdrager aanmaken, maar die pagina dient niet te worden gebruikt voor het plaatsen van zaken die niet aan Wikiquote gerelateerd zijn, zoals: CV's, persoonlijke bestanden, etc.

Wikiquote is geen verzameling van uw persoonlijke citaten[bewerken]

Iedere gebruiker kan wat citaten van wat zij of hun vrienden hebben gezegd op hun Gebruikerspagina plaatsen, maar u dient niet uw eigen pagina in de hoofdnaamruimte aan te maken.

Wikiquote is geen internet-inhoudsopgave[bewerken]

Artikelen zijn voor verzamelingen van citaten, niet voor willekeurige links naar verwante websites. U dient geen pagina's aan te maken uitsluitend met het doel om uw favoriete sites, willekeurige telefoonnummers en andere niet-gerelateerde informatie te plaatsen.

Wikiquote is geen discussieforum[bewerken]

Gebruikers mogen boodschappen op elkaars overlegpagina's plaatsen, maar niet op de overlegpagina's in de hoofdnaamruimte. Deze zijn slechts bedoeld voor discussies over de betreffende artikel of pagina.

Wikiquote is geen weblog (blog)[bewerken]

Wikiquote is geen verzameling van dagboekaantekeningen van diverse weblogs. Waar gebruikers vrij zijn om hun gedachten en ideeën op hun Gebruikerspagina te plaatsen, dit dient niet de vorm aan te nemen van het bijhouden van een weblog.

Wikiquote is niet de plaats om langere citaten uit auteursrechtelijk beschermd werk te plaatsen[bewerken]

Wikiquote is geen verzameling van songteksten of gedichten en er zijn beslist auteursrechtenproblemen verbonden aan het gebruik van meer dan een paar regels uit een songtekst of gedicht, zelfs met beroep op het citaatrecht. Datzelfde geldt voor dialogen uit films en tv-programma's. Hoewel er op zich geen juridische belemmeringen bestaan tegen het plaatsen van complete gedichten en songteksten die (inmiddels) auteursrechtenvrij zijn, zijn deze in het algemeen beter op hun plek op Wikisource.

Wikiquote is geen verzameling advertenties[bewerken]

Terwijl er een Wikiquote-artikel is voor Nederlandstalige reclameslagzinnen, verbiedt Wikimedia het gebruik van Wikiquote voor gratis-reclamedoeleinden (spam) van welke soort dan ook. Gebruikers die herhaaldelijk links naar commerciële websites, of hun persoonlijke webstek blijven plaatsen, na waarschuwing, kan de mogelijkheid tot bijdragen aan Wikiquote worden ontzegd.

Wikiquote is geen verzameling van regels en voorschriften[bewerken]

Ignore all rules is ook hier onverkort van toepassing.