Vladimir Iljitsj (Oeljanov) Lenin

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Vladimir Iljitsj (Oeljanov) Lenin heeft een of meer problemen
Question book-new.svg     Van een of meer citaten ontbreken primaire bronnen (die ondersteunen dat dit citaat inderdaad is uitgesproken door deze persoon).
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Vladimir Iljitsj (Oeljanov) Lenin verplaatst. Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijk voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst. LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Vladimir Iljitsj (Oeljanov) Lenin worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}.

Vladimir Iljitsj (Oeljanov) Lenin (1870-1924) was een marxistisch theoreticus, één van de leiders van de oktoberrevolutie, eerste premier van de arbeidersstaat die later bekend zou staan als de Sovjet-Unie.

 • Zolang er een staat is, is er geen vrijheid. Wanneer er vrijheid zal bestaan, zal er geen staat bestaan.
  • Uit: "Staat en Revolutie", Hoofdstuk 5: "De economische grondslagen van het afsterven dan de staat", paragraaf 4: "De hogere fase van de communistische maatschappij" 2e alinea.
 • Soms is het beter om een stap terug te doen zodat men later twee stappen voorwaarts kan doen.
  • Naar aanleiding van de afkondiging van de Nieuwe Economische Politiek, die sommige communisten zagen als een terugkeer naar het kapitalisme.
 • Deze Georgiër zal ons een pittige stoofpot bereiden.
 • De eerste de beste kok kan een land regeren.
 • Een leugen die vaak genoeg verteld wordt, wordt op de duur zelf de waarheid.
 • Het verleden is het deeg dat gekneed wordt voor het brood dat vandaag op tafel komt.
 • Iedere maatschappelijke orde kan alleen ontstaan door de financiële steun van een bepaalde klasse.
 • Weiger nooit kleinigheden te doen, want uit kleine dingen zijn de grote dingen opgebouwd.