Montesquieu: verschil tussen versies

Uit Wikiquote
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KamikazeBot (overleg | bijdragen)
k r2.6.4) (Robot: toegevoegd: az:Şarl Lui Monteskyö
EleferenBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.3) (Robot: gewijzigd: tr:Montesquieu
Regel 49: Regel 49:
[[sl:Charles de Secondat Montesquieu]]
[[sl:Charles de Secondat Montesquieu]]
[[te:మాంటెస్క్యూ]]
[[te:మాంటెస్క్యూ]]
[[tr:Charles de Secondat, baron de Montesquieu]]
[[tr:Montesquieu]]
[[uk:Монтеск'є Шарль Луї]]
[[uk:Монтеск'є Шарль Луї]]
[[zh:孟德斯鸠]]
[[zh:孟德斯鸠]]

Versie van 15 mei 2012 16:43

Charles Montesquieu (1689-1755) was een Frans filosoof.

  • "Vrijheid is het recht om alles te doen wat de wet toestaat, en als een burger zou kunnen doen wat bij wet is verboden, dan zou hij niet langer vrij zijn, omdat zijn medeburgers hetzelfde zouden kunnen."
  • "In geen koninkrijk hebben zoveel burgeroorlogen gewoed als in dat van Christus."
  • "De meeste mensen zijn meer tot grote daden in staat dan tot goede."
  • "Het grote voordeel van het uitoefenen van de wetgeving door vertegenwoordigers bestaat hierin, dat deze de nodige bekwaamheid hebben om te beraadslagen. Het volk is daartoe in geen geval bekwaam. Hierin ligt juist één van de voornaamste wantoestanden van de democratie"

Montesquieu over de scheiding der machten

  • "Als de wetgevende macht verenigd is met de uitvoerende macht in een persoon of in een bestuurlijk lichaam, dan is er geen vrijheid, omdat men moet vrezen dat dezelfde monarch of senaat die tirannieke wetten uitvaardigt ze ook tiranniek zal uitvoeren."
  • "Ook is er geen vrijheid als de rechterlijke macht niet gescheiden is van de wetgevende en uitvoerende macht. Als deze samengaat met wetgevende macht dan wordt de macht over leven en vrijheid van de burgers willekeurig, want de rechter zou wetgever zijn. Als deze samengaat met de uitvoerende macht, dan kan de rechter de macht verwerven van een tiran."
  • "Alles zou verloren zijn als een en dezelfde man of een lichaam van belangrijke mannen, zij het van de adel of uit het volk, deze drie machten zou uitoefenen. Omdat in een vrije staat iedere mens vrij is, moet het gehele volk de wetgevende macht uitoefenen. Omdat dit in grote staten niet mogelijk is, moet de wetgevende macht door volksvertegenwoordigers uitgeoefend worden. Het grote voordeel van het uitoefenen van de wetgeving door vertegenwoordigers bestaat hierin, dat deze de nodige bekwaamheid hebben om te beraadslagen. Het volk is daartoe in geen geval bekwaam. Hierin ligt juist een van de voornaamste wantoestanden van de democratie."