Geschiedenis: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
429 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k (r2.6.4) (robot Erbij: bs:Historija)
**Men heeft de geschiedenis de taak, het verleden te beoordelen, de tijdgenoten beter in te lichten ten voordele van toekomstige jaren, toegekend: aan zo'n hoge taken waagt zich de huidige proef niet: zij moet slechts tonen, zoals het eigenlijk gebeurd(e).
** [[Leopold von Ranke]] (1824). ''Geschichte der romanischen und germanischen Völker von 1494 bis 1514'', Leipzig, p. vii.
 
* Als de Franse Revolutie zich eeuwig zou herhalen, zou de Franse geschiedschrijving minder trots zijn op Robespierre. Maar omdat ze spreekt over iets dat nooit meer terugkomt, zijn de bloedige jaren veranderd in louter woorden, theorieën en discussies, ze zijn lichter geworden dan veren, ze jagen geen schrik aan.
** [[Milan Kundera]], ''De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'', Weesp/Baarn, Agathon/Ambo, 1985, p. 7-8.
 
* "De [[geschiedenis]] van een volk omvat het tafereel van zijne wording en ontwikkeling, van geheel zijn leven: niet slechts van zijne staatsvormen en staatkundige lotgevallen , maar ook van zijn gemoeds- en geestesleven, zooals dat zich openbaart in zijne maatschappelijke eigenaardigheden , in zijn godsdienst, zeden en gewoonten, in de voortbrengselen zijner wetenschap en kunst."
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu