Slavoj Žižek

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Slavoj Žižek is voorgedragen ter (her)beoordeling aangezien alle citaten een of meer van de volgende onopgeloste problemen vertonen
Question book-new.svg     Van een of meer citaten ontbreken primaire bronnen (die ondersteunen dat dit citaat inderdaad is uitgesproken door deze persoon).
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee te voorkomen dat dit lemma wordt verwijderd. Nadat een lemma geplaatst is op de Te (her)beoordelen pagina's, heeft iedereen de tijd om de gesignaleerde problemen te verhelpen en daardoor het lemma te behouden. Als na verloop van tijd de problemen niet (in voldoende mate) zijn opgelost, zal het lemma worden verwijderd. Verwijder dit sjabloon alleen indien er op de pagina ter herbeoordeling overeenstemming is bereikt, zodat het lemma behouden kan worden.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Slavoj Žižek worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Slavoj Žižek is een Sloveense psychoanalyticus en cultuurfilosoof.

  • Stiptheid is één van mijn stalinistische trekjes. Respect voor het gezag trouwens ook.
  • Ken je The Hound of the Baskervilles? In dat verhaal is sprake van een reusachtige hond die de buurt onveilig maakt. De clou is dat die hond slechts in de overlevering bestaat en dat de mythe nieuw leven is ingeblazen door een schurk die geen pottekijkers duldt. Dat is ook mijn simpele maar doeltreffende analyse van het Servische nationalisme. Het nationalisme werd nieuw leven ingeblazen door de oude communistische nomenklatoera, zodat die haar positie kon handhaven. De complete socialistische bureaucratie van weleer kon overleven in die vermomming.
  • Het ware sadistische universum is de Britse kostschool, waar naast het formele schoolsysteem een informeel circuit bestaat met onuitgesproken regels die bepalen wie wie mishandelt, seksueel uitbuit enzovoort. Alleen door die heimelijke lustbeleving kan het systeem zichzelf in stand houden. Zo'n parallel stelsel van onuitgesproken regels, zo'n obsceen geheim, vind je naast ieder openbaar stelsel van normen en waarden.
    • In De Groene Amsterdammer, 31 mei 1995. [1]
  • Zelfs ik met mijn decadente neigingen was geschokt toen ik ontdekte dat mensen videocamera's op hun toilet zetten zodat je ze bij hun stoelgang kunt observeren.
  • Waarom was Bosnië het toneel van gewelddadige afrekeningen? Omdat het etnisch gesproken de meest gemengde republiek van ex-Joegoslavië was. Waarom? Omdat Bosnië werd gedomineerd door de moslims, die in het verleden beslist het meest tolerant waren. Wij Slovenen en Kroaten, allebei katholieke volken, hebben hen daarentegen al honderden jaren geleden verdreven. Dat bewijst dat de islam niet van nature intolerant is.
  • Natuurlijk ga ik niet mee in dat postmoderne spelletje dat ieder van ons zijn eigen universum bewoont enzovoort. Ik geloof in universaliteit.
    • In De Groene Amsterdammer, 8 december 2001. [2]