Rechtvaardigheid

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Rechtvaardigheid heeft een of meer problemen
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
TAR Exclamation icon.svg     Van een of meer anderstalige citaten ontbreekt het citaat in de oorspronkelijke taal.
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Rechtvaardigheid verplaatst. Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijke voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst. LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Rechtvaardigheid worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}.

Vrouwe Justitia, symbool voor de rechtsspraak.

Rechtvaardigheid is een begrip uit de ethiek, het recht en de politieke filosofie.

 • „Superieure mensen zijn zich bewust van rechtvaardigheid, inferieure mensen zijn zich bewust van winst.”
 • Origineel in het Chinees:
  “君子喻於義,小人喻於利。”
 • Bron: Confucius, De Analecten, boek IV, hoofdstuk XVI
 • Aanhaling: onbekend
 • Vrijheid alleen voor de aanhangers van de regering, alleen voor leden van een partij - al zijn zij nog zo talrijk - is geen vrijheid. Vrijheid is altijd vrijheid van andersdenkenden. Niet vanwege het fanatisme van de ‘rechtvaardigheid’, maar omdat al het levengevende, heilzame en reinigende van de politieke vrijheid er wezenlijk mee verbonden is en de werking ervan verloren gaat als ‘vrijheid’ een privilege wordt.
 • Rechtvaardigheid is een kunstmatig veroorzaakte vorming van een gewoonte. Waar gewoontes aan het wankelen slaan, raken de voorschriften ervan weldra verouderd. Ideeën over gerechtigheid zijn net zo tijdloos als de hoedenmode.
  • John Gray (1948). Strohonden - Gedachten over mensen en andere dieren
 • "Ik schrijf graag als burgereconoom. Een burgereconoom is iemand die vanuit drie perspectieven naar de werkelijkheid kijkt. Ten eerste vanuit het perspectief van de financiële huishouding van individuele burgers... Ten tweede beoordeling ik oplossingen voor de huidige crisis op rechtvaardigheid... Ten derde denk ik altijd aan onze kinderen en kleinkinderen en dat is niet alleen omdat ik 55 ben en zelf kinderen heb..."
  • René Tissen op rtl.nl, 2011. (bron)


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Rechtvaardigheid.
Wiktfavicon en.svg Zoek rechtvaardigheid op in het WikiWoordenboek.