Naar inhoud springen

Johan Cruijff

Uit Wikiquote
Johan Cruijff in 2009
Informatie bij zusterprojecten:
artikel in Wikipedia
media bij Commons
Informatie in externe bronnen:
IMDb pagina in IMDb
KB pagina in KB-catalogus

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 – Barcelona, 24 maart 2016) was een Nederlandse voetballer en voetbaltrainer.

Citaten van Johan Cruijff - chronologisch[bewerken]

 • „Nee, daar heb ik geen tijd meer voor [voor studeren]. Twee jaar geleden ben ik gestopt met mijn opleiding voor het middenstandsdiploma. Dat verhaal van die studiebeurs van Ajax is uit de lucht gegrepen. De helft van wat de journalisten over je schrijven is trouwens niet waar. Maar je bent er wel gevoelig voor. Maandagochtend grijp je meteen naar de kranten.”
 • Bron: Hans Goslinga & Pim Donkersloot, interview 'Wat vind je van de hippies? Wel, een leuk gezicht..' in de schoolkrant van de Rijks HBS, Alkmaar, laatste nummer van 1967
 • Aanhaling(en): onbekend
 • Citaat van Johan Cruyff over het loslaten van zijn scholing en gaan voor de voetballerij; interview werd gehouden in de kantine van het Ajax-stadion De Meer. De scribent was Hans Goslinga, die later een bekend politiek commentator werd van dagblad Trouw
 • „Die heb je hard nodig [psychiaters in de sport]. Als je iedere week weer moet voetballen en iedere week weer moet doelpunten maken, wordt de druk te groot. Af en toe weet je niet eens meer dat je leeft. Dan vangt zo iemand je op. Daarbij komt nog dat ik jong bent. Een jongen als Tony Pronk bijvoorbeeld kan het allemaal zelf wel verwerken.”
 • „Dat zijn echte smerigheidjes. Achter de rug van de scheidsrechter spugen en krabben ze [de Spaanse voetballers] je in het gezicht of knijpen ze je in rug. Wanneer een Hollander een overtreding begaat, ziet het hele publiek het, maar de Spanjaarden doen altijd geniepig.”
 • „Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.”
 • „Voor mij is terugspelen op de keeper namelijk geen balbezit.”
 • „In elke sport is het hetzelfde. Het allerbelangrijkste is handelingssnelheid. Een bal aannemen en spelen. Des te sneller dat gaat, des te beter je bent. Hier ook [autoraces, Max Verstappen]”


Citaten over Johan Cruijff - chronologisch[bewerken]

 • „Cruyff, gekleed in een knalrode col met daarover een blauw best, een ijzig scherpe scheiding in zijn natte haar, blijkt een vlot prater. Duidelijk is dat hij een grote routine heeft verkregen in het beantwoorden en ontwijken van bepaalde vragen. Aan de biljarttafel ondertussen bindt Piet Keizer de strijd aan met Ajax vliegende en langharige back, Wim Suurbier.”
 • „De basis van zijn talent was het bedrog. Hij holde hard omdat hij ging stoppen, hij stopte omdat hij ging rennen, hij deed alsof hij een pass ging geven om een schijnbeweging te maken, hij begon een schijnbeweging omdat hij een pass ging geven, hij keek naar links om een oplossing op rechts te zoeken.”
 • Origineel in het Spaans:
  “La base de su talento era el engaño. Corría rápido porque iba a frenar, frenaba porque iba a salir rápido, amagaba un pase porque iba a regatear, iniciaba un regate porque iba a pasar, miraba a la izquierda porque preparaba una solución por la derecha.”
 • Bron: Jorge Valdano in El Comercio, “Él 2; yo 0”, por Jorge Valdano, 24 maart 2016
 • Aanhaling(en): Guus van Holland, Hij deed wat in hem opkwam, op het veld en daarbuiten, NRC Handelsblad, 25 maart 2016
  Pieter van Os, Zinnebeeld van ons, De Groene Amsterdammer, 30 maart 2016
 • Citaat van Jorge Valdano beschrijft hoe het spel van Cruyff in wezen op 'bedrog' was gebaseerd, waardoor zijn tegenstanders van de wijs raakten
 • „..Een gevecht waarvan hij tot het eind dacht dat hij het zou winnen [van de tumor]. Natuurlijk wist hij dat het zwaar zou worden, maar hij hield zich vast aan flarden goed nieuws. Toen mijn vader een paar weken voor zijn dood hoorde dat de tumoren waren geslonken, en van kleur veranderd, kreeg hij hoop. Hij vloog naar Tel Aviv voor een vakantie. Dat heeft ons goed gedaan.. .Naar de mensen om hem heen wilde hij uitstralen: ik geloof er nog in. Jullie ook? Met zijn broodje, zijn jus d'orange en een puzzelboekje ging hij naar de chemo..”
 • „Voetbal is een emotioneel spelletje. Fans raken geëmotioneerd, vaak meer dan de profs. Drie keer achter elkaar verliezen en iedereen valt over je heen. Die acht jaar dat mijn vader FC Barcelona trainde [1988-1996] waren dodelijk. Van de buitenkant ziet het er leuk uit, maar hij heeft het als stressvol ervaren. En toch heeft hij daar nooit wat van laten blijken. Johan is altijd vader gebleven. Zodra hij de sleutel in het slot stak, was hij er voor ons. Nooit nam hij zijn irritatie mee naar huis. Daar heb ik super veel respect voor. Zelf zou ik het niet kunnen.”
 • „Ik ken de goede connectie tussen [FC] Barcelona en Nederlandse spelers. Cruijff betekent voor mij wat hij voor iedereen betekent: hij was puur voetbal. Cruijff heeft het voetbal vernieuwd, met het totaalvoetbal van Oranje in 1974. Hij was een ongelooflijk goede voetballer en een geweldig persoon.”