Francis Fukuyama

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Francis Fukuyama heeft een of meer problemen
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).
Broom icon.svg     Dit lemma heeft nog wat opknapwerk nodig om in de afgesproken stijl van Wikiquote te worden gebracht.

Help mee deze problemen op te lossen. Indien deze problemen niet in redelijke tijd worden opgelost, worden de betreffende citaten naar Overleg:Francis Fukuyama verplaatst. Als echter alle citaten in dit lemma een of meer onopgeloste problemen hebben, zal het lemma uiteindelijk voor verwijdering worden voorgedragen op de Verwijderlijst. LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Francis Fukuyama worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}.

Francis Fukuyama

Francis Fukuyama (Chicago, 27 oktober 1952) is een Amerikaanse socioloog, politicoloog en filosoof.

  • “Zowel de eunuchen als de slaafsoldaten en het celibaat werden bedacht omdat mensen nu eenmaal geneigd zijn om - als ze even de kans krijgen - hun verwanten voor te trekken. Overheden en machthebbers creëren figuren en instellingen die geen verwanten hebben om voor te trekken, en die bijgevolg onpartijdig en onkreukbaar kunnen zijn. In China vervulden de eunuchen die rol, in Egypte de slaafkoningen, in de katholieke kerk probeerde men het nepotisme tegen te gaan door het celibaat in te voeren. In het Ottomaanse Rijk kon men via slaafsoldaten, die op jonge leeftijd uit hun familie weggehaald werden en vervolgens een andere taal en een andere religie aangeleerd kregen, die loyauteit tegenover de familie breken.”
    • Francis Fukuyama in Knack Magazine, 1 juni 2011