Antropologie

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lemma over Antropologie is voorgedragen voor verwijdering aangezien alle citaten een of meer van de volgende onopgeloste problemen vertonen
Text document with red question mark.svg     Van een of meer citaten ontbreken secundaire bronnen (die aantonen dat elk citaat inderdaad door anderen in het Nederlandse taalgebied wordt aangehaald).

Help mee te voorkomen dat dit lemma wordt verwijderd. Nadat een lemma op de Verwijderlijst is geplaatst, heeft iedereen nog 14 dagen om de gesignaleerde problemen te verhelpen en daardoor het lemma te behouden. Als na 14 dagen de problemen niet (in voldoende mate) zijn opgelost, zal het lemma worden verwijderd. Verwijder dit sjabloon alleen indien op de verwijderlijst overeenstemming is bereikt, dat het lemma behouden kan worden.
LET OP: Gelieve geen nieuwe incomplete citaten aan deze pagina toe te voegen. Deze kunnen zo nodig op Overleg:Antropologie worden toegevoegd, onder een hoofdje {{onvolledig}}

Antropologie is de wetenschap van de mens, die zich bezig houdt met zowel alle mensen als met alle dimensies van menselijkheid:


  • „Het is een met passie aangehangen geloofsartikel van 'politiek correcte' biologen en antropologen dat hersenomvang niets te maken heeft met met intelligentie; dat intelligentie geen uitstaans heeft met genen; en dat genen in elk geval gemene, fascistische dingen zijn.”
  • Bron: Richard Dawkins (1993). The Evolutionary Future of Man
  • Aanhaling(en): onbekend
  • „Op het eind van de negentiende eeuw beschouwt de antropoloog E.B. Tylor cultuur als een 'beschavingsproces' en stelt hij voor dat er een hiërarchie bestaat van verschillende culturen, aangevoerd door de "blanke civilisatie". In het begin van de twintigste eeuw verwerpt de antropoloog Franz Boas, de "grondlegger" van de Amerikaanse culturele antropologie deze idee: hij stelt dat er niet slechts 'een cultuur' bestaat (de Euro-Amerikaanse), maar dat er een juxtapositie is van verschillende culturen die evenwaardig zijn en alleen maar kunnen worden beschouwd in functie van hun eigen waarden.”
  • Bron: Bambi Ceuppens (2003). Congo Made in Flanders? Koloniale Vlaamse visies op "blank" en "zwart" in Belgisch Congo.
  • Aanhaling(en): onbekend


Wikiquote Wikipedia heeft een artikel over Antropologie.
Wiktfavicon en.svg Zoek antropologie op in het WikiWoordenboek.