Sun Tzu

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken
Als je jezelf kent en de vijand kent is de overwinning niet in gevaar; wie de Hemel kent en de Aarde kent kan de volledige overwinning behalen.

Sun Tzu (ca. 544 v.Chr.-496 v.Chr.) was een Chinees generaal en schrijver van het boek "De kunst van het oorlogvoeren"..

De kunst van het oorlogvoeren, rond 500 v. Chr.[bewerken]

  • Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. Bekijk dit daarom aan de hand van vijf factoren; vergelijk ze via berekeningen en bepaal hun status:
    één de Weg, twee Hemel, drie Aarde, vier Generaal, vijf de Wet.
  • Alle oorlogvoering is gebaseerd op misleiding.
  • De goede krijger stelt zichzelf eerst buiten het bereik van verlies en wacht dan op een kans om de vijand te verslaan.
  • De beste militaire strategie is de plannen van de vijand aanvallen; daarna komt het voorkomen van vijandelijke bondgenootschappen; dan de aanval op het vijandelijke leger, en het slechtste is het aanvallen van een ommuurde stad.
  • Het commanderen van velen is als het commanderen van weinigen: dat is een kwestie van groeperen. Vechten met een groot leger is hetzelfde als vechten met een klein leger; dit is een kwestie van vlaggen en vaandels.
Wikisource
Wikisource heeft bronnen gerelateerd aan Sun Tzu.