Charles Brockden Brown

Uit Wikiquote
Ga naar: navigatie, zoeken

Charles Brockden Brown (17 januari 1771 – 22 februari 1810) was een Amerikaanse auteur, historicus en redacteur uit de Vroege Nationale Periode.

Wieland; of, de Transformatie (1798)[bewerken]

 • Ik voel weinig tegenzin om uw verzoek in te willigen. U kent de volledige oorzaak van mijn leed niet. U bent een vreemdeling voor de dieptes van mijn smarten; derhalve zullen uw pogingen tot troost onvermijdelijk mislukken. Doch, het verhaal dat ik ga vertellen is niet bedoeld als aanspraak op uw medeleven. Temidden mijn wanhoop acht ik het niet beneden mij het weinige dat ik weet bij te dragen voor het nut der mensheid. Ik erken uw recht om ingelicht te zijn over de gebeurtenissen die recentelijk in mijn familie gebeurd zijn. Gebruik dit verhaal zoals u wilt. Als het met de wereld gedeeld wordt, dan zal het de plicht om bedrog te vermijden inprenten. Het zal de kracht van eerste indrukken en het onmetelijke onheil dat voortvloeit uit een onjuiste en imperfecte discipline illustreren.
 • Bloedvergieten is het ambacht, en gruwel is het element van deze man.
 • Vroeger geloofde ik dat bepaalde vormen van onheil een persoon met een gezonde geest nooit konden overkomen; dat oprechte deugdzaamheid ons voorziet van een kracht die ondeugd nooit kan weerstaan; dat het altijd in onze macht is om, door onze eigen dood, de plannen van een vijand te verhinderen die op minder belust was dan onze levens.
 • Doeleinden beladen met gruwel, die het licht schuwen en de vervuiling van onschuld mediteren, worden hier verwekt, en gekoesterd, en opgevoed tot wasdom.
 • Bestudeerd door de ogen van deze intelligentie zal uw pad zonder putten om op te slokken, of valstrikken om u te vangen zijn. Omgeven door de armen van deze beschutting zullen alle listen gefrustreerd en alle kwaadwilligheden afgeweerd worden.
 • Mijn verhaal kan aangetast zijn door onnauwkeurigheid en verwarring; maar als ik niet langer leef zal ik, tenminste, leven om het te vervolledigen. Wat anders dan dubbelzinnigheden, abruptheden en duistere overgangen kunnen verwacht worden van de historicus die tegelijkertijd het slachtoffer is van deze rampen?
 • Maar nu, afgesneden van de kompaan uit mijn jeugd, de deelnemer van al mijn gedachten, mijn zorgen en mijn wensen, was ik als iemand die drijft op een stormige oceaan, vastgeklampt aan een plank als enige veiligheid; de nacht omsloot hem en een onverwachte grote golf scheurde hem van zijn houvast en bedolf hem voor altijd.
 • Verdriet draagt haar eigen tegengif met zich mee.
 • Ik zocht in haar aanzicht niet voor de ochtendtint en de glans van de hemel. Deze waren samen verdwenen met het leven; maar ik hoopte op de vrijheid om een laatste kus op haar lippen te drukken. Dit werd mij ontzegd; want zulk had de ongenadige klap die haar vernietigde geweest dat geen enkele gelaatstrek overbleef!
 • Ik heb alle geloof in de standvastheid van menselijke vastberadenheid verloren.
 • Schurk of duivel, zwart als de hel of helder als engelen, vanaf toen betekende hij niets meer voor mij.
 • Waar was haar bloei! Deze dodelijke en met bloed overgoten kralen lijken slechts weinig op de azuren en extatische zachtheid van haar ogen. De glanzende stroom die slingerde over die boezem, de liefdesgloed die altijd op haar wangen zat, zijn zo verschillend van deze asgrauwe plekken en dit afschuwelijk gedrocht. Ach! Dit waren de sporen van kwelling; de greep van de moordenaar was hier geweest!


Crystal Clear app kdict.png Literatuur - Crystal Clear app Login Manager.png Personen - Crystal Clear app aim3.png Spreekwoorden - Crystal Clear app kcmdf.png Thema's - Crystal Clear app aktion.png Films - HD Television.svg Televisie